Víte, co je COTY?

Přejít na obsah

Víte, co je COTY?

Terronská 582/15 Praha 6
Pondělí 03 Čer 2024
Většinu z vás, především žen, asi hned napadne nadnárodní společnost parfemářského světa, kterou založil v roce 1904 vizionář  François Coty,
Pokud si říkáte, co mají vůně společného s brýlemi, máte pravdu. Řeč nebude o vůních, ale o barvách.
Společnost Pantone vytvořila univerzální jazyk barev. Institut vytvořil vzdělávací program Pantone Colour of the Year v roce 1999, aby zapojil komunitu designérů a milovníků barev po celém světě do rozhovorů o barvách.
Odborníci na barvy z Pantone Colour Institute při výběru barvy roku procházejí celý svět a hledají nové barevné vlivy. Výběr a volba barev se týká zábavního průmyslu, módy, atraktivnosti cestovních destinací, bytového zařízení, průmyslového designu atd. Vlivy mohou vycházet také z nových technologií, materiálů, textur, platforem sociálních médií a dokonce i z nadcházejících sportovních událostí, které přitahují pozornost celého světa.
Na konci každého roku, obvykle na začátku prosince, je vždy vyhlášena barva, která bude určující pro nadcházející rok - známější jako Barva roku (neboli COTY).
Výběr barvy je dlouhý, nepřetržitě probíhající dialog mezi skupinou lidí, kteří jsou barevně vnímaví.
Protože i barevnost brýlových obrub je úzce spjata právě s módou a s barvou oblečení, připomeňme si všech 27 určujících barev, které společnost Pantone dosud vybrala.


2024: Peach Fuzz
Peach Fuzz je jemný broskvový odstín s vintage nádechem, který se pohybuje mezi růžovou a oranžovou. Tento teplý a útulný odstín evokuje novou modernost, přináší pocit laskavosti a něhy a sděluje poselství péče a sdílení, společenství a spolupráce. Odstín Peach Fuzz připomíná 25. výročí vyhlašování Pantone Colour of the Year.






2023: Viva Magenta
Viva Magenta je karmínově červená s růžovými tóny, která představuje rovnováhu mezi teplou a studenou barvou. Tato hybridní barva, která má kořeny v přírodě, je silná, posilující a asertivní, ale ne agresivní - podporuje experimentování a sebevyjádření bez zábran. V konečném důsledku tento elektrizující odstín bez hranic podporuje optimismus, radost a sílu.





2022: Very peri
Very Peri je dynamický modrý odstín barvínku s oživujícím fialově červeným podtónem. Futuristický pocit, vynalézavost a kreativitu podporující odstín Very Peri v sobě spojuje věrnost a stálost modré s energií a vzrušením červené. Jedná se o zcela nový odstín, který poprvé v historii předpovědí Barvy roku vytvořila společnost Pantone.





2021: Illuminating a Ultimate Grey [společná barva roku]
Podruhé je barvou roku Pantone zvoleno spojení dvou odstínů - Illuminating a Ultimate Grey.
Illuminating je jasná a veselá žlutá jiskřící živostí; hřejivý žlutý odstín prodchnutý sluneční energií.






2021: Illuminating a Ultimate Grey [společná barva roku]
Podruhé je barvou roku Pantone zvoleno spojení dvou odstínů - Illuminating a Ultimate Grey.
Ultimate Grey tiše ujišťuje, podporuje pocity klidu, vyrovnanosti a odolnosti. Univerzální šedý odstín připomíná oblázky na pláži a přírodní prvky, jejichž zvětralý vzhled podtrhuje schopnost obstát ve zkoušce času.





2020: Classic Blue
Expanzivní modrá barva Classic Blue evokuje rozlehlou a nekonečnou večerní oblohu, která otevírá svět možností.







2019: Living Coral
Living Coral je oživující a život povzbuzující korálový odstín se zlatým podtónem, který dodává energii a oživuje s jemnějším nádechem.







2018: Ultra Violet
Dramaticky provokativní a promyšlený fialový odstín Ultra Violet vyjadřuje originalitu, vynalézavost a vizionářství, které nás nasměruje do budoucnosti.







2017: Greenery
Osvěžující a oživující odstín zelené je symbolem nových začátků.








2016: Serenity a Rose Quartz [společná barva roku]
Poprvé je jako barva roku Pantone vybráno spojení dvou odstínů - Serenity a Rose Quartz.
Serenity je beztížná a vzdušná jako rozloha modré oblohy nad námi, přináší pocity oddechu a uvolnění i v neklidných dobách.






2016: Serenity a Rose Quartz [společná barva roku]
Poprvé je jako barva roku Pantone vybráno spojení dvou odstínů - Serenity a Rose Quartz.
Rose Quartz je přesvědčivý a zároveň jemný tón, který vyjadřuje soucit a pocit klidu.







2015: Marsala
Marsala je přirozeně robustní a zemité červené víno, které obohacuje naši mysl, tělo i duši.








2014: Radiant Orchid
Okouzlující harmonie fuchsiových, fialových a růžových tónů, Radiant Orchid, vzbuzuje důvěru a vyzařuje velkou radost, lásku a zdraví.







2013: Emerald
Smaragd, zářivý a nádherný odstín, je barvou krásy, nového života a prosperity.








2012: Tangerine Tango
Tangerine Tango připomíná zářivé odstíny západu slunce, je to živý, magnetický odstín, který vyzařuje teplo a energii.







2011: Zimolez
Zářivý, zářivě růžový odstín, povzbudivý a optimistický, vyvolávající nostalgické pocity léta.








2010: Tyrkysová
Tyrkysová, která v sobě spojuje klidné vlastnosti modré a povzbuzující aspekty zelené, vzbuzuje myšlenky na uklidňující tropické vody a uklidňující únik od každodenních problémů světa a zároveň obnovuje náš pocit pohody.






2009: Mimosa
Teplá a poutavá žlutá. V době ekonomické nejistoty a politických změn je prvořadý optimismus a žádná jiná barva nevyjadřuje naději a jistotu více než žlutá.







2008: Blue Iris
Modrý kosatec kombinuje stabilní a uklidňující aspekty modré s mystickými a duchovními vlastnostmi fialové a uspokojuje tak potřebu jistoty ve složitém světě a zároveň přidává nádech tajemství a vzrušení.






2007: Chilli paprička
Sytě kořeněná červená barva, jejíž odvaha je přitažlivá, sofistikovaná a lákavá. Chili Pepper připomíná společenský, sebevědomý a designový postoj.







2006: Sand Dollar
Přírodní a organický odstín Sand Dollar - považovaný za výraz obav z ekonomiky v roce 2006 - je teplý, uvolňující a uklidňující. Připomíná také poušť a jemné písečné pláže.







2005: Modrý tyrkys
Modrá tyrkysová je inspirována barvou moře a její uklidňující a uklidňující odstín je jemnější než pravá tyrkysová.







2004: Tigerlily
Jasná, odvážná, vášnivá a omlazující vůně Tigerlily obsahuje červenou a žlutou barvu a čerpá inspiraci z květin kolem nás.







2003: Aqua Sky
Jemná, klidná a chladná modrozelená barva Aqua Sky působí klidným dojmem.








2002: Pravá červená
Zářivě červená barva, která je spojována s láskou, vášní a mocí a je vybrána pro svůj hluboký a smysluplný odstín.







2001: Fuchsiová růže
Fuchsiová růže je zářivá, příjemná ženská barva, vášnivá, intenzivní a vzrušující, ale také hřejivá a okouzlující.








2000: Cerulean
Vůbec první barvou roku a oficiální barvou tisíciletí se podle Pantone stala azurová modř; barva oblohy za klidného, křišťálově čistého dne. Spojuje se s klidnými, mírumilovnými a relaxačními časy.






Návrat na obsah