Řidičský průkaz, brýle a kontaktní čočky

Přejít na obsah

Řidičský průkaz, brýle a kontaktní čočky

Terronská 582/15 Praha 6
Pátek 10 Zář 2021
Jste řidička nebo řidič s brýlemi?
Uvažujete o nahrazení brýlí kontaktními čočkami?
Pokud jste na obě otázky odpověděli "ano", následující řádky Vám mohou být užitečné při silniční kontrole.



Podle vyhlášky č. 31/2001 Sb. jsou uváděny na řidičském průkazu tzv. harmonizační kódy. Část se jich vztahuje právě ke zraku řidiče. V případě, že jste v době pořizování řidičského průkazu o kontaktních čočkách ještě neuvažovali, máte zřejmě na řidičském průkazu uveden harmonizační kód 01.01 - Brýle.
S nasazenými kontaktními čočkami sice vidíte dobře, ale porušujete zákon. Nepříjemnému vysvětlování při silniční kontrole se nejsnáze vyhnete, když požádáte lékaře, aby Vám potvrdil obě možnosti korekce. Dopravní inspektorát Vám pak vystaví nový řidičský průkaz s harmonizačním kódem 01.06 - Brýle nebo kontaktní čočky.
U zdravotního potvrzení i výměny řidičského průkazu počítejte s poplatkem.



Při silniční kontrole obvykle policisté věnují pozornost spíše technickému stavu vozidla a dokladům. Na základě harmonizačního kódu 01.06, uvedeného v řidičském průkazu, Vás ale může podezíravý policista požádat o předložení kartičky nositele kontaktních čoček nebo třeba pouzdra na kontaktní čočky. Představa, že bude ověřovat, zda máte čočky skutečně nasazené, je úsměvná. Pokud ale dojde k dopravní nehodě, bývá přizván specialista, který posoudí, zda jste skutečně kontaktní čočky při řízení měli v očích.
Další vyčerpávající informace najdete zde:
§ Zákon č. 361/2000 Sb.,
§ Zákon o přestupcích č. 200/1990 Sb., §22, odstavec 1e,
§ Vyhláška č. 31/2001 Sb.



Návrat na obsah