Oči v těhotenství

Přejít na obsah

Oči v těhotenství

Terronská 582/15 Praha 6
Úterý 28 Zář 2021
Vaše oči během těhotenství aneb Co by nastávající maminky měly vědět

Změna vnímání
Jistě už víte, že během těhotenství můžete očekávat strie nebo větší číslo obuvi, ale jen málokterou z vás napadne, že těhotenství může mít vliv i na zrak. Ve skutečnosti stejné hormony, které mají na svědomí změnu tvaru prsů nebo ranní nevolnosti během prvního trimestru, mohou způsobovat výkyvy ve vidění, suché oči a zvýšené podráždění očí.
Nelekejte se. Těhotenství může mít krátkodobý vliv na vaše oči, změny vidění jsou pro těhotenství typické. Pokud jste před otěhotněním měla oči v pořádku, po porodu pravděpodobně změny ve vidění zase vymizí.
U krátkozrakých je obvyklé, že se oční vada během těhotenství někdy zhorší až o 0,75 dioptrie. Po porodu se ale obvykle zase vrací na původní hodnotu.
Pokud v tomto období navštívíte svého očního lékaře, který Vám vyšetřením potvrdí změnu oční vady, nespěchejte s investicí do nových brýlí. S největší pravděpodobností se Vaše oči vrátí do původního stavu během šesti až osmi týdnů po porodu.

Dočasný zrakový diskomfort
Nejčastěji si těhotné ženy stěžují na pocit suchých očí, podráždění, pálení nebo pocit smítka v oku. To je způsobeno kolísáním hladiny těhotenských hormonů, které snižují tvorbu přirozených slz.
Suché oči jsou nepříjemné pro každou budoucí maminku, ovšem pokud nosíte kontaktní čočky, může být situace poněkud komplikovanější. Chcete-li zmírnit nepohodlí, střídejte obden brýle s kontaktními čočkami, vyhněte se nošení kontaktních čoček více dnů po sobě, popř. vyzkoušejte jinou značku kontaktních čoček.
Pokud jsou Vaše oči opravdu velmi málo hydratované a podráždění neodstraňují ani běžné zvlhčující prostředky, bude nutné v tomto období kontaktní čočky zcela vysadit.



Při nedostatku přirozených slz nabízíme vhodné zvlhčující kapky s hyaluronátem sodným, bez konzervačních látek a bez škodlivých účinků pro Vás nebo Vaše dítě. Pokud raději volíte prostředky tradiční domácí lékárny, vyzkoušejte oční masku z plátků okurky, nebo kosmetických tamponů namočených do výtažků z vilínu, heřmánku nebo chrpy.


Návrat na obsah