Označení CE na brýlích

Přejít na obsah

Označení CE na brýlích

Terronská 582/15 Praha 6
Pátek 10 Zář 2021
K prázdninovému slunečnému počasí neodmyslitelně patří jedna z letních ikon - sluneční brýle.
Podle způsobu použití hledáte prohnuté sluneční brýle na sport, reprezentační do města, atraktivní fashion brýle, které občas nosíte i jako čelenku, nebo například levnější brýle na pláž, které brzy ztratíte nebo poškrábete pískem. Někdo nechce do ochrany očí investovat a koupí si sluneční brýle s nekvalitními, obraz zkreslujícími barevnými foliemi v drogerii nebo u stánkařů.

V každém případě věnujte pozornost symbolům na vnitřní ploše staniček. U slunečních brýlí, které nabízejí oční optiky, najdete označení UV400. Znamená, že barevné čočky blokují ultrafialové záření vlnové délky 400 nm. Jedná se tedy o symbol snadno pochopitelný. Podobně označení Polarized nebo Polar znamená, že jsou brýle polarizační, které filtrují parazitní odlesky z vodorovných ploch. Snadno se o tom přesvědčíte, když brýle podržíte vodorovně za straničky před sebou. Při pohledu skrz čočky např. na čelní sklo vozidla, brýle pootočte o 90°, aby byly straničky svisle nad sebou. Na čelním skle se náhle objeví leské plochy, které při otočení brýlí zpět zase zmizí.

Méně jednoznačný a nezkušenými kupujícími bohužel často zaměňovaný, je symbol CE. V prvním případě znamená shodu výrobku se základními požadavky příslušné legislativy Evropské unie.
Ve druhém případě se jedná pouze o označení China Export. Grafické provedení je téměř totožné, proto věnujte označení zvýšenou pozornost. Nápadným rozdílem je vzdálenost mezi písmeny. Pečlivý pozorovatel si všimne, že ramena půlkruhů tvořících písmena C a E přesahují o jeden dílek svislou osu kružnice, naopak příčka písmene E končí jeden dílek před svislou osou.

           


Návrat na obsah